New year, new team

So… 2016 was a really tough year. I opened the season strongly and felt I was in good shape things where looking good until unfortunately i damaged my back in a hefty accident at the Swedish championships in Tomelilla that left me unable to walk away from.

It was a huge blow for me and a huge challenge mentally, i was fairly dejected to say the least.  A comeback was the last thing on my mind and this was totally new for me.   It was a really strange feeling that I never felt before.  Normally im straight back to my feet and ready to go but this time i decided to take a “break” from everything.

Within two months, I met my team Castrol Suzuki at a trade show in Cologne, and told them how I felt we agreed to end our contract at the end of 2016.I would also like to thank them for all the support during the year, I know it was a tough one.

Things were looking pretty bad until In early November, I was approached by Jan Heusschen who runs a KTM shop in Holland, just 35 minutes away from where I live. He wondered what I had planned for 2017.  We decided that I would try one of his bikes and see what I thought.  Immediately when I sat on the bike, it felt like i was home!  I Have never really got the feeling on any other bike than the KTM.   

All of a sudden my hunger was back again and it felt so good to be back on an ‘orange bike’ again.

We decided to do a collaboration in 2017, where I will focus on the Dutch / Belgian Championships and then make appearances in the World Championships.

So now im more than stoked to announce that in 2017 you will see me on a KTM for JHMX service.Video uppdatering från korsika

Kort videouppdatering om vad som händer.Målilla, Pauliström & Tomelilla

Det har kanske inte varit optimalt väder i helgen, men jag har ändå fått in några bra träningsdagar.

Jag har kört på två nya banor (för mig), Målilla och Pauliström. Båda banorna är lite mindre, men riktigt roliga.

Jag följer mitt körschema som jag fått av H. Everts och Det känns riktigt bra att hela tiden veta vad man ska göra.

Igår var jag och tränade med serielaget i Tomelilla. Jag trodde att banan skulle vara lerig efter allt regn, men den var riktigt grym!!

Många bra körtimmar i kroppen, och jag känner mig riktigt laddad inför SM i Tibro 🙂

Filip Bengtsson 64imageimageTräning Holland

Det har varit en bra vecka för min del med mycket körning. Har kört cross tis-ons-tors och även hunnit med att träna löpning, gym och simning.
Körningen har fungerat bra och jag känner mig redo inför andra Holländska som går imorgon (söndag) i Mill.
Jag måste vara bättre med i början av heaten, för jag vet att farten finns där till bättre placeringar än förra helgen!

Nu är det dags att rulla mot banan, hörs efter helgen!

Håll tummarna 🙂

Filip BengtssonHolland & Italien

Nu är jag hemma igen efter två bra veckors träning i Holland.
Det har varit perfekt crossväder och jag har fått många bra timmar på hojen. Jag har även hunnit med att vara fyra dagar i Österrike/Italien och testat fjädring med WP. Nu i veckan kommer Matte Fält hem från Österrike, så tanken är att vi ska testa mer fjädring framåt helgen.

Nästa vecka åker jag till Holland igen för att köra första och andra deltävlingen av Holländska Mästerskapen, som går helgerna efter varandra i Emmen och Mill.

imageimageimageimageTräning Holland/Belgien

Hittils har det varit en bra vecka med mycket träning, precis som det ska vara. I tisdags var jag i Lommel och körde långpass. Banan var inte lika tungkörd som när vi tävlade förra söndagen.
I onsdags körde jag i Lierop. Banan var ganska slät, vilket passade bra då jag hade tempo på schemat. Körningen gick fint och jag fick upp bra fart.
Torsdagen spenderades i Lommel igen. Regnet hängde i luften, men vi hade ändå tur som hade uppehåll mestadels av tiden. Körde långpass igen och det kändes kanon.
Igår var en dag off och jag passade på att fixa mina saker inför helgens körning.

Filip BengtssonTävling Lommel

Så var det äntligen dags att börja tävla igen! Ikväll rullar bilen mot Holland för träning imorgon och på söndag är det dags för årets första tävling i Lommel, Belgien.

Det är inget mästerskap, utan en “försäsongstävling” där många duktiga förare brukar ställa upp. Jag ser det som en bra möjlighet att se lite vart jag står, men även vad jag behöver jobba på med både mig själv och hojen innan de riktiga tävlingarna drar igång.

Efter tävlingen stannar jag kvar en vecka i Holland och tränar. Lika bra när man ändå kört så långt. Ser fram emot att tävla och träna mot riktigt bra motstånd.

Jag har kunnat träna på bra här hemma sen jag kom hem från Spanien. Detta är nog första vintern på länge som jag inte behövt slänga på dubbdäcken, så jäkla gött!! Är inget större fan av dubb…

Nu har jag nyss varit och hämtat lite nya Alpinestars- kläder och stövlar hos JE68. Så en sak är säker, jag kommer iaf se snabb ut 😉 De är faktiskt så sköna att jag sitter här vid köksbordet… med hela kittet på! hahahah

Glad Alla Hjärtans dag, jag hör av mig efter helgen. Håll tummarna!!! 🙂

Filip Bengtsson #64Spanien

Nu är jag tillbaka i kylan igen,. efter att ha spenderat två soliga veckor hos Harry Everts i Benicassim, Spanien.

Vi har haft riktigt tur med vädret, regnade bara en natt men det gjorde bara att banorna blev bättre.
Harry har tre egna banor, som ligger på samma område. En riktig hårdbana, och två som är lite mjukare. På dessa tre banorna spenderade vi de flesta dagarna. Men vi var även på en annan riktig hårdbana som heter Alcora. Tro det eller ej, men så var det nog på denna banan jag körde som bäst. Jag är annars som bäst på sand, men känner att jag utvecklats mycket på så kort tid på hårdbana. En annan fördel som vi hade under dessa två veckorna var att varje dag, var det mellan fem och tio VM förare där och tränade. Alltid kul att ha någon att dra med, och även se vad de gör bättre.

Det enda som är drygt är den långa bilresan dit och hem, men det var det helt klart värt. Kan rekommendera detta till andra som söker bra träningsmöjligheter under vintern. En som själv har tagit fyra VM guld och har en son som tagit tio, vet en hel del intressanta saker.

Nu blir jag hemma i någon vecka innan det är dags att bege sig till Belgien för årets första tävling i Lommel den 16 februari.

Vill ge ett stort tack till Daniel på JE68 som var med och mekade åt mig och Viking under dessa två veckorna.

Filip Bengtsson

IMG_1712

IMG_1714 IMG_1715 IMG_1716 IMG_1717 IMG_1718 IMG_1719 IMG_1720 IMG_1721 IMG_1722 IMG_1724 IMG_1725 IMG_1726 IMG_1727Vinterträning

Sen jag skrev sist, vilket är ganska längesen har nästan varje helg spenderats på Ripa. Vädret har varit riktigt milt, och banan kanon. Minns knappt sist vi kunde köra enda fram till jul utan dubbdäck. Försöker få så många körtimmar som möjligt i kroppen och dessutom tycker jag det är riktigt roligt att köra på Ripa. Win-win situation 😉

Jag har ett träningsschema som jag följer varje dag, riktigt skönt när man vet vad man ska göra. Än så länge känns det bra, och jag tror det kommer bli kanon när säsongen drar igång.

Förutom träningen, så händer det inte så mycket annat kul för tillfället. Jag håller på att planera en resa till Spanien, för att kunna träna lite hårdbana i slutet av januari.

Som det ser ut nu kommer första tävlingen att bli Holländska, i mitten av mars.

En annan rolig grej var att jag fick frågan av Tomas Persson, om jag kunde tänka mig att skänka något till deras insamling till Musikhjälpen. Jag såg att en del andra skänkt tröjor, så jag gav ett par glasögon. Trodde inte att de skulle bidra till så mycket, men de gick för 1050kr. Riktigt kul!

Filip BengtssonItalien / Österrike

Nu är jag hemma igen, efter en riktigt bra vecka i Italien. Jag har varit en vecka i Cingoli hemma hos Matte och Valentina. Vi har haft riktigt fint väder, soligt och varmt. Har fått kört mycket hårbana, vilket var tanken med resan. Vi har hittat en bra setup, som jag ska försöka testa lite här hemma innan sista SM i Västerås. Det har även blivit mycket löpning i backarna. Förra fredagen åkte vi till Kaolinwerken i Österrike, en timme utanför Wien för att köra en stor X country tävling. Banan låg i ett stort grustag, men gick även in i skogen och genom en liten bäck.
På fredagen var det öppen träning mellan 15-18. 1700 förare var anmälda till tävlingen och jag har nog aldrig sett så mycket folk på en bana, på en och samma gång. Vi körde tre varv (ett varv tog ca 20min) för att lära oss banan och testa lite olika spår.
På söndagen var det så dags för tävling. Tre timmar skulle avverkas! Eftersom jag körde i elitklassen startade jag i första ledet. Vi startade med flagga, och man skulle stå med motorn ifrån. När starten väl gick, fick jag inte igång hojen och var sist iväg.. Det dammade något helt sjukt i början och jag hade ingen aning om vilken placering jag låg på. Jag körde om många, men trodde ändå att jag var långt bak. Men när vi kom till varvningen första gången, så såg jag på dataskärmen att jag låg femma! Körde om han som låg fyra på varvet efter, och låg sen fyra i lite drygt två timmar. När det var en timme kvar körde jag ikapp och om han som låg på tredjeplats. Vid varvningen såg jag att jag hade 1,5 minut upp till han som låg tvåa. Men jag kände mig riktigt fräsch och gjorde ett bra varv.När jag varvade nästa gång hade jag bara 22sekunder upp till andraplats. Jag visste att han körde snabbt i skogspartiet, så min chans var att ta honom på det snabba “grustagspartiet”. Hade femmans växel och varvade ur på långrakan ner i grustaget. När vi väl kom ner där var jag precis bakom han som låg tvåa. Vi kom sen ikapp många långsamma förare, och då passade jag på att smita förbi! Fick en lucka direkt och hade tur med de långsamma förarna. När jag kom ner till varvningen, visade Matte att jag hade två varv kvar. Såg att jag hade 2,5 minut upp till han som ledde, men jag kände mig stark så jag tänkte att jag skulle göra ett försök iaf. Kändes som att jag körde bra, men jag visste att han som ledde hade vunnit två år i rad. Så att köra ikapp honom skulle bli svårt. Tillbaka till varvningen och då visade Matte ett varv kvar och precis när jag kör förbi lägger min koppling av. Jag gjorde en liten vurpa efter halva racet och min kylare och avgasrör fick sig en smäll så motorn gick riktigt varm.
Jag fick lite smått panik eftersom jag visste att jag behövde använda kopplingen nästan hela tiden! Bromsade stopp tre gånger det varvet, och fick springa igång hojen. Duktigt med panik, eftersom jag tyckte att jag hörde han som låg trea bakom. En sån sjuk lättnad när jag kom till målet! Då säger Matte “sorry, jag tog fel.. du skulle aldrig kört sista varvet” HAHAHAHA. Men äntligen var jag framme, efter 3h och 20min.
Det var en riktigt rolig tävling och jag vill ge ett stort tack till Matte, Stefan och Corinna för hjälpen med tankning/dricka och allt övrigt.