Vlogg 1

Nu finns årets första Vlogg 1 Fysträning o körning på Gotland upplagd på Youtube.SM Guld 2019

Tänkte det var dags att göra en liten kort summering av vad som hänt den senaste tiden. Som de flesta kanske vet öppnade jag säsongen riktigt starkt och hade en trygg ledning i MXSM efter fyra tävlingar. När vi sen hade ett litet break passade jag på att köra ett långlopp i enduro, stångebroslaget. Gjorde en bra start men efter 1,5varv gjorde jag en liten marksyning och bröt vänster nyckelben. Blev lite panik och jag åkte till Belgien för att få de opererat. Allt gick bra och cirka tre veckor senare var jag tillbaka på hojen igen. Hann inte köra så mycket innan nästa MXSM men jag vann ändå ett heat och slutade tvåa totalt i Årsunda. Vid nästa tävling i Borås hade jag hunnit köra betydligt mer och kände att jag var i bra form igen. Jag vann två av tre heat och utökade min ledning i totalen inför sista deltävlingen i Tibro. Vid sista tävling körde jag lite lugnare och tänkte mest på totalen och att köra så säkert som möjligt. Förutom en mindre vurpa i första heatet så gick det felfritt och jag kunde rulla i mål som Svensk Mästare för femte gången!! Kändes sjukt skönt efter en grym säsong!! Trots nyckelbensbrottet så har denna säsongen verkligen varit så fantastiskt rolig. Har kört på en riktigt bra hoj i ett grymt team och vi har verkligen varit sjukt sammansvetsade hela året. Två veckor efter var det dags för Lag VM som jag blivit uttagen att köra för åttonde gången. Denna gången på en uppbyggd bana i Holländska Assen. Lördagen började grymt bra med en sjundeplats i kvalheatet, där jag faktiskt körde i mål före Gautier Paulin från frankrike som slutade fyra i årets VM-serie. Tyvärr regnade det galet mycket natten mellan lördag/söndag och banan verkligen flöt när vi skulle köra våra heat. I första heatet gjorde jag en dålig start och när jag väl kört upp mig hyfsat tvingades jag byta glasögon och sen var de mer eller mindre kört. I andra heatet gjorde jag en bra start och låg 12a tills det bara var några minuter kvar. Fick tyvärr lite tekniska problem, som vi definitivt inte var ensamma om denna helgen. Tvingades tyvärr bryta vilket var tråkigt, men inte mycket vi kunde gjort bättre i de brutala förhållandena. Lite synd att ett annars fantastiskt motocrossår slutade så. Just nu när jag skriver detta så sitter jag på båten till Gotland. Är på väg för att träna och testa inför nästa helg när GGN (världens största endurotävling) går av stapeln. Ni får hålla tummarna så hörs vi efter det ??SM Linköping

MXSM LINKÖPING

Heat 1: Gjorde en bra start och var först in i startsvängen… Gled ut lite för långt i startsvängen men var ändå ut som tvåa. Fick in ett riktigt bra flyt och efter några varv kom jag upp i ledning och körde i mål som segrare.

Heat 2: Återigen gjorde jag en bra start men tyvärr samma visa som i lördagens heat… Gled ut för långt och Kevin Strijbos från Belgien smet förbi på innern. Jag tog sen rygg på honom och fick tugga grus och sten i ungefär trettio minuter! Försökte flera gånger men kom aldrig om. Körde i mål som tvåa, lite besviken på placeringen men körningen kändes riktigt bra.

Heat 3: Grymt utsläpp och hade några meter tillgodo in till första svängen. Bromsade tidigare och gick snålt på innern och kom ut som etta! Fick in ett grymt bra flyt och allt kändes jättebra. Hade som mest en lucka på tio sekunder men när vi började varva blev det lite jojo-effekt. Jag tappade lite något varv och Brylyakov (Ryssland) som låg tvåa tog in lite något varv. Med tre varv kvar såg jag att jag hade en trygg lucka så jag kunde backa av litegrann. Körde i mål som segrare och var sjukt nöjd!! Men efter heatet kom tävlingsledaren och sa att jag hoppat på gulflagg (?!) och att jag kommer bli nerflyttad tio placeringar. De hade själv inte sett det men fått rapport från någon funktionär. Jag var 100% säker på att jag INTE hoppat förbi flaggbåset på detta hoppet. Det är en platå som går uppför och flaggbåset är placerat i landningen, så man kan t.om hoppa hela hoppet utan att hoppa förbi flaggbåset. Förespråkar inte på något vis att man ska hoppa på gulflagg, men vi som förare kan ju inte förväntas att sakta in eller att inte hoppa INNAN flaggbåset?! Hur som helst accepterade jag inte beslutet eftersom jag visste att jag inte gjort fel, dessutom var det väldigt många som jag inte känner eller som inte hade med saken att göra som kom fram och sa att jag inte gjort fel. Jag la in en protest och efter att juryn sett film på incidenten såg de att jag inte gjort något fel eller hoppat förbi flaggbåset, de valde att godkänna min protest och ge tillbaka segern som jag förtjänat! Detta kändes naturligtvis grymt skönt men samtidigt var det tråkigt att jag aldrig fick stå överst på pallen! Jag har verkligen jobbat stenhårt för de här resultaten och förtjänade resultatet. Men men, skönt att det ändå ”löste” sig tillslut.

Vill passa på att tacka alla som hjälper mig, och ALLA som var på plats och hejade! Hade grymt publikstöd runt banan 🙂Försäsongen

Då har säsongen dragit igång och jag tänkte att det är läge att uppdatera lite om vad som händer. Som de flesta vet körde jag mest enduro i vinter men för någon månad sen började jag köra cross igen. Det har varit roligt att ändra vinterupplägget helt och göra något nytt. För någon månad sen började jag köra cross igen och allt har känts bra. Tog väl en liten stund innan jag kom in i det igen men annars tycker jag att det har flutit på bra. För några veckor sen åkte jag och Oscar Blom ner till Holland för att träna två veckor och sen avsluta med att köra första deltävlingen av holländska. Vädret var inte riktigt med oss och det regnade nästan varje dag. Jag hittade ändå några banor som var körbara och fick bra kördagar trots allt. Tyvärr blev vädret bara sämre och tillslut blev tävlingen inställd. På ett sätt var de väl skönt att de ställde in för det var rena lerbadet men samtidigt hade det varit skönt att få en tävling i kroppen. Efter det har jag kunnat köra på bra här hemma och i helgen som var kördes första tävlingen. Vårsatsningen i Veinge, en riktig klassiker! Det var bra väder, banan var fin och jag vann båda mina heat. I sista heatet tycker jag körningen kändes som bäst. Har haft ganska tuffa veckor med mycket träning nu tillsammans med Björn Gebenius som hjälper mig med träningen. Träningen i vinter har varit riktigt bra och nu har den trappats upp för att sen bli lite lättare veckan innan första SM. Jag känner mig helt klart i bra form och jag hoppas den här sista pushen ska höja mig ännu ett snäpp.Har vunnit SM fyra gånger – nu är han klar för Vimmerby MS

Skåningen Filip Bengtsson är fyrfaldig svensk mästare i motocross. Nu har 27-åringen från Tomelilla flyttat till Vimmerby och tidigare i veckan blev övergången till Vimmerby MS klar.
– Det vore kul om jag kunde vara med och få upp intresset för motocross i Vimmerby igen, säger Filip Bengtsson när vi träffar honom.

Många motorsporter är mycket starka i Vimmerby. Motocrossen är för närvarande inte en av dem. Men kanske kan sporten få ett uppsving nu. I veckan blev nämligen Filip Bengtssons övergång till Vimmerby MS klar. Därmed får VMS en regerande svensk mästare i klubben.

Hyllar anläggningen

Varför ska han då köra för Vimmerby? Frågan är berättigad och har sitt självklara svar.

– Jag har mer eller mindre flyttat hit. Min tjej (Felicia Blom) är från Vimmerby så jag har varit här till och från. Jag har sagt att jag inte ska flytta till Vimmerby, men nu har jag inte varit i Skåne sedan i november så nu har jag väl gjort det, skrattar Filip Bengtsson.

Crosstjärnan trivs bra i sin nya hemstad.

– Absolut. Det är dessutom ett jäkla stort motorintresse här. Enduron är riktigt stor och jag hoppas att crossen ska få ett uppsving.

Hur ser du på möjligheterna till det?

– Ur crossynpunkt så har Vimmerby en av Sveriges bästa anläggningar. Banan håller sjukt bra klass och den skulle gå att göra ännu bättre och det hoppas jag att vi kan göra framöver. Det vore kul om klubben kunde söka en SM-deltävling och få upp statusen lite på det sättet. Jag skulle till och med säga att banan håller väldigt hög internationell klass. 

Bra träningsmöjligheter

Filip Bengtsson har i ett antal år varit en av Sveriges absolut vassaste motocrossåkare. På meritlistan finns bland annat fyra SM-guld, varav tre i den största klassen.

– Jag vann SM förra året och ska försöka göra samma sak i år. Det vore kul om jag kunde vara med och få upp intresset för motocross i Vimmerby igen. Jag vet själv från när jag var liten att det är kul med förebilder som finns nära.

SM-serien drar igång redan nästa helg med deltävling i skånska Landskrona. Totalt ska sju deltävlingar köras under året och vid varje tävlingshelg avgörs tre heat.

Hur är formen?

– Jag har haft bra träningsmöjligheter här så den känns bra. Det är fina endurospår i Vimmerby så jag har fått många körtimmar under vintern. De två senaste månaderna har jag gått över till cross och den gångna helgen körde jag en inbjudningstävling i Halmstad där det gick bra.

Körde VM i fjol

Filip Bengtsson har också erfarenhet från VM, men där blir det ingen satsning i år.

– Jag körde VM så sent som förra året. Som bäst har jag varit totalnia i en VM-deltävling. Det går en tävling i Uddevalla i år och den har jag väl tänkt att köra, sen får vi se om det blir något mer i VM. Jag kommer också försöka köra någon tävling i de holländska och tyska mästerskapen.

VMS-stjärnan kommer även att köra lite endurotävlingar under årets gång.

– Det är crossen som är prio, men det blir lite enduro på sidan om också. Jag har tänkt att jag ska köra varvloppen Gotland Grand National, Stångebroslaget och Ränneslättsloppet. Jag har aldrig kört dem tidigare, men nu känns det som att det är dags, säger Filip Bengtsson.

Linus Johansson

linus.johansson@dagensvimmerby.se

073 843 54 27

Taggar i artikelNyhetsbrev Försäsongen 2019

Då har nya året dragit igång och det har till skillnad från åren innan varit full fart på tävlandet redan nu i januari.  Som det flesta av er redan vet så har jag bytt till Husqvarna i år och kommer koncentrera mig mer på nationella tävlingar än åren innan.  Jag skrev i slutet av förra året på för Husqvarna Sverige och kommer att köra för Bloms MX i Vimmerby.      Nu när jag kör Husqvarna har jag möjligheten att även köra enduro, vilket är anledningen till att det blivit mer tävlingar så här års än tidigare. Motocross kommer såklart fortfarande vara prio ett men jag känner att enduron är ett riktigt bra komplement och det är kul att bryta mönstret och göra något nytt. Annars blir det lätt att man bara kör på som åren innan och att utvecklingen stannar upp.

Vintercupen Skaraborg

Tanken från början var bara att det skulle vara en rolig grej men sen anmälde jag mig till en vinterserie som körs i Skaraborg. Första tävlingen gick i Skövde och eftersom jag inte kört någon tävling innan var jag inte seedad och fick starta långt bak, likt Vasaloppet om man är oseedad. På de här tävlingarna kör man två olika slingor, som ska köras ex antal varv under två timmar. Det hela rullade på fint och jag var tvåa efter Sveriges bästa enduroförare Albin Elowsson, men före Robert Friberg som var tvåa på SM 2018. Efter ca 90min körning var jag ungefär två minuter efter segraren. Eftersom det mesta var nytt för mig var jag ändå ganska nöjd, helt nöjd kan man som sagt inte vara över att vara första förlorare…  Andra tävlingen gick sen i Falköping där jag återigen slutade tvåa. Ledde faktiskt halva tävlingen och var ”bara” 35 sekunder efter i mål denna gången. Två helger senare var det dags för tredje tävlingen i Tidaholm. Här öppnade jag riktigt starkt och kände att det vara en bana som passade mig riktigt bra. Det var hela tiden jämt mellan mig, Elowsson och Oskar Ljungström som även är en annan riktigt duktig enduroförare. Tycker att jag körde riktigt bra men tyvärr räckte det inte hela vägen då det saknades 1,4 sekunder upp till Ljungström. Så en ny andraplats med denna gången tio sekunder före Elowsson som jag varit efter i de två tidigare tävlingarna.

DM Vrigstad

I helgen som var körde jag en annan serie som ingår i DM-södra som gick i Vrigstad. Det var en lite svårare och mer teknisk bana än vad de andra har varit, men jag tycker att körningen stämde bra och jag fick in ett bra flyt bland den småländska stenen… Vann min klass med nästan tre minuter, så äntligen kom en seger 😉 Nu till helgen är det dags för fjärde tävlingen i Vintercupen i Karlsborg. Efter det är tanken att det ska bli lite mer motocrosskörning, om vädret tillåter. Tanken är att vi ska åka ner mot Holland senare i februari, eftersom vädret där nere varit ungefär samma som hemma så har det inte känts lönt att åka innan. Som sagt har det varit riktigt roligt att göra något annorlunda, särskilt nu när det gått såpass bra som det gjort. Känns som att jag kommer ha nytta av detta sen när jag kommer igång med crossen och det är kul att vara igång och tävla så här tidigt på säsongen.  // Filip ”Fillibang” Bengtsson